I-tec – Forradalmi ablakfejlesztés

Rejtett vasalat, teljesen integrált szellőztetés – 2013-as év top újításai. A jól hangzó „I-tec“ márkanéven az Internorm, Európa vezető ablakmárkája, számos forradalmian új technológiát kínál. I-tec vasalat, I-tec szellőztetés, I-tec árnyékolás és az alapkivitelben I-tec üvegezés új mérföldkövek a minőség, a kényelem és a design terén, ahogyan ez az új KF 500 műanyag ablakcsaládon is látható. A termékcsalád az innovatív vasalattal rendelkezik, mely az ELSŐ igazán forradalmi újdonság az ablakgyártásban a bukó-nyíló vasalat hetvenes évek elején történt bevezetése óta, 40 éve!

Forradalmi fejlesztések

„A stílusba illeszkedő architektúra megköveteli a magas szintű designt, technikát, minőséget és kényelmet felvonultató ablakokat. Az ‚I-tec’ egy sor innovatív technológiát kínál, melyek minden területen forradalmi fejlesztést jelentenek“ – mondja Christian Klinger, az Internorm International GmbH tulajdonostársa és igazgatója. Az I-tec innovációs sorozat megerősíti az Internorm tradicionális úttörő szerepét a jövőbe mutató ablakfejlesztésben. „Az elmúlt évek során futószalagon tettük le a nyílászáró szakma asztalára az iránymutató újításokat. Az I-tec innovációs csomaggal ismét egy kicsivel magasabbra helyezzük a lécet a szakmában“ – mondja Christian Klinger.

Internorm I-tec vasalat

I-tec vasalat: nincsenek többé látható záróelemek – sima, könnyen kezelhető műanyagfelület.

Az I-tec innovációk közé tartozik egy tökéletesen integrált reteszeléssel ellátott vasalat, egy teljesen az ablakba integrált szellőztetési rendszer, valamint egy napenergia által működtetett, így önálló energiaellátású árnyékolási rendszer a kapcsolt szárnyú ablakokhoz. Az I-tec üvegezés pedig tulajdonképpen a szabadalmaztatott FIX-O-ROUND technológiát foglalja magában.

I-tec vasalat: teljesen integrált, biztonságos, kényelmes

I-tec vasalat

Az előreálló reteszelőcsapok helyett integrált csappantyúk gondoskodnak a szárny biztonságos rögzítéséről az Internorm I-tec vasalat-rendszerében.

„Az I-tec reteszelés az első igazán forradalmi újdonság az ablakgyártásban a bukó-nyíló vasalat hetvenes évek elején történt bevezetése óta, 40 éve!“ – büszkélkedik Christian Klinger. Az új I-tec vasalat több szempontból is forradalmi. Az új vasalatrendszerhez nincs szükség látható záróelemekre a tokon. Az előreálló reteszelőcsap helyett integrált csappantyúk gondoskodnak a szárny biztonságos reteszeléséről. „Az Internormnál már évek óta alapkövetelmény a kívülről látható vasalatok mellőzése. A ‚látható technika, csak ott, ahol feltétlenül szükséges’ elvet a forradalmi I-tec vasalattal most az ablakfalcra is kiterjesztjük“ – magyarázza Christian Klinger. A reteszelő csappantyúk összekapcsolása a szárnyprofil kamráiban, nem látható módon történik. Ez a szárny tisztításakor is előnyös, mivel a kevés alkatrész alig áll ki, és köztük a profil sima, könnyen kezelhető műanyag felülete található. A tokból szinte teljesen eltűnnek a záróelemek.

A rafinált konstrukció 30%-kal kisebb látható magasságot tesz lehetővé. Az ablakot alul egy négycsuklós csapágy, felül egy ollócsapágy tartja. A csapágyelemek újszerű konstrukciója akár 130 kg-os szárnysúlyt is lehetővé tesz. „Ez fontos szempont, mert a nagyméretű ablakok és az energiatakarékos 3-rétegű üvegek nehéz szárnyakat eredményeznek“ – mondja Christian Klinger.

Az I-tec vasalattal ellátott ablakok már alapkivitelben is teljesítik az RC2N (zárható kilincs nélkül) biztonsági osztály követelményeit.

I-tec szellőzés: friss levegő és energiatakarékosság

I-tec szellőztetés

Az I-tec szellőzés tökéletesen az ablakba integrálva található, és szerelés után teljesen eltűnik a falban. A szellőztető hőcserélővel van felszerelve, és az így elért 86%-os energia-visszanyerés minimálisra csökkenti az energia-veszteséget.

Az Internorm által kifejlesztett I-tec szellőzés szükség szerint és kényelmesen látja el friss levegővel a szobát, miközben energiát takarít meg. A hőcserélővel felszerelt I-tec szellőzés teljesen az ablakba integráltan található, kívül és belül csak egy keskeny szellőzőrács látható. „Nincs szükség külön nyílásra a falban. Minden folyamat az ablakon keresztül zajlik. A hagyományos szellőzőrendszerekkel ellentétben a belső és a külső architektúra nem érintett, és a kontrollálatlan kampányszerű vagy tartós szellőztetésre jellemző nagy energiaveszteséggel sem kell számolni“ – hangsúlyozza Christian Klinger. A hőcserélővel elért 86%-os energia-visszanyerés minimálisra csökkenti az energiaveszteséget.
Az I-tec szellőzőrendszer a biztonságot is növeli, mivel az ablak szellőzéskor is zárva marad, így a betörésbiztonság végig fennáll. Az allergiások is fellélegezhetnek, hisz az opcionálisan beépíthető szűrők megakadályozzák a szálló por és a virágporok bejutását. A szellőző kezelése kényelmesen, egy közvetlenül az ablakon elhelyezett vezérlőelemmel történik.