Passzívház ablak

A passzívház esetén az ablakok kétféle szempontból játszanak szerepet: az egyik, hogy az energiaveszteség a nagy üvegfelületek ellenére csökken, a másik pedig, hogy az ablakokon keresztül lehetőség van a napsugárzásnak köszönhetően hőenergiát nyerni.

Az ablak a külső környezet és a belső tér között helyezkedik el. Kizárja a zajokat és a huzatot, beengedi a fényt a helyiségekbe. Ezenkívül úgy működik, mint egy napkollektor, a napenergiát a házba engedi.

A passzívház ablak 3 rétegű üvegezéssel rendelkezik és a tokszerkezet is nagyon jól hőszigetelt. A magas minőségű ablak télen beengedi a napenergiát (Internorm SOLAR+ üvegezés), nyáron viszont – a nap magasabb állása miatt – visszatükrözi a sugárzást. Az ablakok tájolása, méretezése már a tervezéskor különös figyelmet kap.

A passzívház építéshez alkalmazható ablakoknak 0,8 W/m2K Uw-érték alatti értékkel, az üvegezésnél Ug= 0,7 Wm2K értékkel és legalább 50% g-értékkel kell rendelkeznie.

MIÉRT KÜLÖNLEGESEK AZ INTERNORM PASSZÍVHÁZ ABLAKAI?

A kiváló energianyerő Internorm ablakok mindkét kitételnek tökéletesen megfelelnek: 0,4 W/m2K Ug-értékkel és 62 %-os g-értékkel – megfelelő üvegezéssel (SOLAR+). Hagyományos ablakoknál összehasonlítva Ug-érték 2 W/m²K. A megfelelő üvegezés mellett figyelni kell az ablaktok szigetelésére, üvegtártó hőhíd képzésére és az ablak falcsatlakozás kialakítására is.

INTERNORM PASSZÍVHÁZ ABLAKOK, AJTÓK

Kérjen ajánlatot ablakainkra!

ÖNMAGÁÉRT BESZÉLŐ PASSZÍVHÁZ REFERENCIÁNK

Passzívház ablakok a Boróka-Ablak Bt.-tőlSzabadon álló kétlakásos passzív társasház. Formajegyeiben modern, kellemes lakókörnyezetet teremt és fokozottan energiatakarékos. Ez utóbbi sikerességéről a lakásonként kb. 20.000 Ft-os éves energiaköltség tanúskodik! Blower Door teszt és a hőkamerás vizsgálatok a kategóriájának megfelelő eredményekkel zárultak.
A Mi Otthonunk 2013. július 16-án megjelent Háznéző rovatában került ez a passzívház bemutatásra!

Bővebben»

PASSZÍVHÁZ TERVEZÉSÉNÉL FONTOS ELVEK:

  • Megfelelő tájolással a téli szoláris energia hasznosítása
  • Nyári hővédelem biztosítása
  • Extra hőszigetelés
  • Szinte hőhídmentes szerkezetek tervezése
  • Fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek elérése
  • 3 réteg üvegezésű, kiváló hőszigetelésű nyílászárók
  • Légtömörség biztosítása
  • Nagy hatékonyságú szellőző berendezés hőcserélővel, földhő hasznosítással

PASSZÍVHÁZ MÚLT:

az első passzívház

Az első passzívház

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban. A szabvány gondozásáért és a minősítésért felelős Passivhaus-Institutot 1996-ban hozták létre ugyanott. Azóta több mint 32.000 passzívház épült Európa-szerte (főként Németországban és Ausztriában). Az energiatakarékos házak Németországon kívül leginkább Ausztriában és Svájcban, valamint a Skandináv országokban kedveltek, számuk rohamosan nő világszerte. Az energiahatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez.

Csak azon épületeket nevezhetjük passzívháznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítési rendszerének. Magyarországon 2009 februárjában adták át az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely rendelkezik ilyen hivatalos tanúsítvánnyal és Internorm nyílászárókkal. A Magyarországon minősített első 4 passzívház nyílászárója is Internorm, talán nem véletlen!

PASSZÍVHÁZ DEFINÍCIÓJA:

Az épület fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/(m2év) értéket, összes primerenergia-igénye nem több mint 120 kWh/(m2év) és légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h. A fűtési energiaigényt és az összes primerenergia-igényt PHPP-számítással, a légtömörségi értéket pedig méréssel (Blowerdoor-teszt) kell igazolni.

A hagyományos téglaszerkezetű épületek 300-400 kWh/m²/év energiát használnak fel A passzív ház a hagyományos épületszerkezetekhez képest 80-90%, vagy akár 100% energiát takarít meg.

Internorm márkaképviselet Budán