Passzívház ablak

Miért fontosak az ablakok egy passzívháznál?


Passzívház ablakok

A passzívház esetén az ablakok kétféle szempontból játszanak szerepet: az egyik, hogy az energiaveszteség a nagy üvegfelületek ellenére csökken, a másik pedig, hogy az ablakokon keresztül lehetőség van a napsugárzásnak köszönhetően hőenergiát nyerni.
Az ablak a külső környezet és a belső tér között helyezkedik el. Kizárja a zajokat és a huzatot, beengedi a fényt a helyiségekbe. Ezenkívül úgy működik, mint egy napkollektor, a napenergiát a házba engedi.

A passzívház ablak 3 rétegű üvegezéssel rendelkezik és a tokszerkezet is nagyon jól hőszigetelt. A magas minőségű ablak télen beengedi a napenergiát, nyáron viszont – a nap magasabb állása miatt – visszatükrözi a sugárzást. Az ablakok tájolása, méretezése már a tervezéskor különös figyelmet kap.

A passzívház építéshez alkalmazható ablakoknak 0,8 W/m2K Uw-érték alatti értékkel, az üvegezésnél Ug= 0,7 Wm2K értékkel és legalább 50% g-értékkel kell rendelkeznie.

Miért különlegesek az Internorm passzívház ablakai?


A kiváló energianyerő Internorm ablakok mindkét kitételnek tökéletesen megfelelnek: 0,4 W/m2K Ug-értékkel és 62 %-os g-értékkel – megfelelő üvegezéssel. Hagyományos ablakoknál összehasonlítva Ug-érték 2 W/m²K. A megfelelő üvegezés mellett figyelni kell az ablaktok szigetelésére, üvegtártó hőhíd képzésére és az ablak falcsatlakozás kialakítására is.

Internorm passzívház ablakok, ajtók


Passzívház referenciák


Szabadon álló kétlakásos passzív társasház. Formajegyeiben modern, kellemes lakókörnyezetet teremt és fokozottan energiatakarékos. Ez utóbbi sikerességéről a lakásonként kb. 20.000 Ft-os éves energiaköltség tanúskodik! Blower Door teszt és a hőkamerás vizsgálatok a kategóriájának megfelelő eredményekkel zárultak.

Bővebben»

Passzívház tervezésnél fontos elvek


  • Megfelelő tájolással a téli szoláris energia hasznosítása
  • Nyári hővédelem biztosítása
  • Extra hőszigetelés
  • Szinte hőhídmentes szerkezetek tervezése
  • Fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek elérése
  • 3 réteg üvegezésű, kiváló hőszigetelésű nyílászárók
  • Légtömörség biztosítása
  • Nagy hatékonyságú szellőző berendezés hőcserélővel, földhő hasznosítással

Passzívház múlt


Az első passzívház

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban. A szabvány gondozásáért és a minősítésért felelős Passivhaus-Institutot 1996-ban hozták létre ugyanott. Azóta több mint 32.000 passzívház épült Európa-szerte (főként Németországban és Ausztriában). Az energiatakarékos házak Németországon kívül leginkább Ausztriában és Svájcban, valamint a Skandináv országokban kedveltek, számuk rohamosan nő világszerte. Az energiahatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez.

Csak azon épületeket nevezhetjük passzívháznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítési rendszerének. Magyarországon 2009 februárjában adták át az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely rendelkezik ilyen hivatalos tanúsítvánnyal és Internorm nyílászárókkal. A Magyarországon minősített első 4 passzívház nyílászárója is Internorm, talán nem véletlen!

A passzívház definíciója


Az épület fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/(m2év) értéket, összes primerenergia-igénye nem több mint 120 kWh/(m2év) és légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h. A fűtési energiaigényt és az összes primerenergia-igényt PHPP-számítással, a légtömörségi értéket pedig méréssel (Blowerdoor-teszt) kell igazolni.

A hagyományos téglaszerkezetű épületek 300-400 kWh/m²/év energiát használnak fel A passzív ház a hagyományos épületszerkezetekhez képest 80-90%, vagy akár 100% energiát takarít meg.